Skip to content

Dreptul de a fi om

9 Noiembrie 2010

Mă întreb, domnule Turturică, care sunt acei factori care vă determină să gândiți și să scrieți astfel. Spre deosebire de mulți alți oameni care vă împărtășesc opinia, am credința că dumneavoastră nu duceți lipsă nici de informație, nici de inteligență. Rămâne, astfel, doar reaua intenție, ca factor determinant al scrierii dumneavoastră.

Acesta a fost Adrian Păunescu – „cel mai zelos menestrel al unui regim criminal”? La atât îi reduceți personalitatea, talentul, viața? Descrierea pe care o faceți, mă duce cu gândul la o copie autohtonă a lui Joseph Goebbels. Acesta era domnule Turturică, Adrian Păunescu, un Goebbels care strângea masele pe stadioane pentru a le manipula în favoarea regimului asupritor? Nu va tremurat pixul pe hârtie când ați scris aceste rânduri? Poate că scrieți direct la calculator și atunci ar fi vorba de degete pe tastatură. E mai impersonal așa, mai puțin scriitoricesc. Vedeți dumneavoastră, Adrian Păunescu, scria direct pe hârtie.

O întrebare de minimă logică, domnule Turturică: În ce fel îi neagă poetului, chiar și o mie de versuri închinate unui dictator, geniul poetic? Aș putea să vă dau 10 versuri geniale din Adrian Păunescu, pentru fiecare dintre versurile pe care mi le-ați cita dumneavoastră, precum cel din articolul pe care l-ați scris.

Când s-a autointitulat domnule Turturică, Adrian Păunescu, „disident”, de-l acuzați de ipocrizie? Eu l-am urmărit în sute de emisiuni TV și am auzit altceva, un om cinstit cu trecutul său (de altfel un trecut binecunoscut publicului), probabil că dumneavoastră a-ți fost prea ocupat să-l ascultați. Iar dacă am condamna lingăii din vechiul regim sau din cel de acum, ar fi ”lustrați” trei sferturi din mass-media românească, domnule Turturică. O știți prea bine. Și nu e vorba doar de „ceilalți”. Priviți în jur și întrebați-vă, câți ar mai rămâne „nelustrați” dintre ai dumneavoastră tovarăși și prea cinstiți colegi? Apoi, în oglindă, domnule Turturică, ați putea să vă întrebați dacă singurul dumneavoastră sunteți cel de „nelustrat”.

I-ați numărat pe fiecare dintre sutele de mii de oameni omorâți de către Ceaușescu, domnule Turturică? Îmi oferiți și mie datele exacte, vă rog? I-a omorât singur Ceaușescu sau doar el și cu Păunescu? Ah, nu, i-a ajutat și Iliescu și încă niște inși, câțiva. Despre ce vorbiți, domnule Turturică? Chiar nu înțelegeți ce s-a întâmplat în această țară în acea perioadă? Iar dacă tot vă pricepeți să numărați, numărați vă rog câți oameni a omorât regimul democratic de acum, prin nepăsare, corupție sau incompetență. Sunt tare curios de bilanț. Nu știu de ce, dar am impresia că mulți dintre călăi și-au păstrat rolul de atunci și acum, bucurându-se că au scăpat de poet, a cărui voce nu era chiar atât de supusă, nici în comunism, nici acum.

Când scrii astfel și în asemenea momente, nu mai este vorba de dreptate, domnule Turturică. Este vorba de ceva mult mai omenesc, este vorba de un simplu sentiment de ură. Dar sunteți iertat, în fond nu sunteți altceva decât un om, cu bune și cu rele. Lui Adrian Păunescu nu ați dorit nici măcar acum, trecut în neființă, să-i acordați măcar atât, dreptul de a fi om.

(răspuns editorialului  Trecutul (Morala cazului Paunescu) scris de către  Dan Cristian Turturică http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/trecutul-morala-cazului-paunescu-205087.html)

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: