Skip to content

Politică, pe scurt

30 noiembrie 2010

Am amânat de mai multe ori acest articol. Îl scriu într-un final, mai ales pentru a ține o promisiune. Nu doresc decât să punctez o serie de lucruri, urmând probabil să revin asupra diferitelor subiecte în  perioada următoare.

Privind scena politică actuală și mai ales starea în care se află România, nu pot să nu mă întreb ce se petrece în mintea oamenilor care îl susțin și la acest moment cu tărie pe Traian Băsescu, susţin încă guvernul condus de către Emil Boc, ar vota şi  în acest moment pentru Partidul Democrat Liberal. Îi înțeleg pe membri de partid și pe cei apropiați acestora, pe jurnaliștii dedicați cauzei, pe „reprezentanții societății civile”, fini intelectuali, care în general și-au luat „tainul” de pe urma activității lor „de susținere”. (Nu-mi vine să cred că am încheiat fraza aceasta fără să înjur). Dar nu-l pot înțelege pe cetățeanul simplu, neimplicat politic, care mai crede la acest moment că prezența la putere a acestor oameni este un lucru bun pentru el, pentru familia sa, pentru țară. Dacă aveți vreo idee în acest sens, dacă încă ați vota cu acest partid, cu acești oameni, lămuriți-mă vă rog și pe mine care vă sunt motivele.

Iar dacă vă întrebați de ce sunt și eu vehement la adresa guvernării actuale, răspunsul meu este că pot tolera până într-o anumită limită  incompetența, lăcomia, necinstea sau corupția. Nu pot însă tolera nesimțirea. Iar nivelul nesimțirii multora (nu toți) dintre cei care se află la putere în România astăzi a atins culmi făra precedent.

Mă întreb cum ar fi sunat discursurile critice ale lui Emil Boc la adresa guvernării actuale dacă ar fi fost astăzi deputat al opoziției. Oare cum i s-ar fi părut „corupția și aroganța” guvernării actuale, în comparație cu cea a guvernării pesediste, pe care o eticheta astfel în 2004?

Despre opoziție, cine are chiar și doar o minimă înțelegere a vieții politice românești realizează faptul că pesediștii și liberalii nu vor putea guverna împreună cu succes. Nu e vorba despre diferențe ideologice, naiba știe prin partidele românești ce este aceea ideologie (și puțin le pasă),  e vorba de interesele adesea contrare ale celor două tabere. De fapt, nu este vorba doar de două tabere, sunt o mulțime de facțiuni în ambele partide, nefiind loc la putere nici măcar pentru interesele diferitelor grupuri din cadrul aceluiași partid.

Sub anumite aspecte, Ponta și Antonescu reprezintă un pas înainte la șefia celor două partide de opoziție. Problema lor principală este însă chiar „lidership-ul”.  Mulți pot ajunge președinte, dar nu oricine are calitățile necesare pentru a fi  lider. Iar Ponta și Antonescu nu sunt priviți drept lideri nici din exterior, nici în interior, cel puțin nu încă. Timpul va demonstra dacă au sau nu calitățile necesare pentru a conduce cu adevărat cele două partide. Dacă nu, la prima greșală majoră sau când nu vor mai corespunde intereselor din interiorul propriilor partide, vor avea soarta lui Geoană, Năstase, Iliescu sau Roman, lucrați mai abitir de  oameni din interior, decât au reușit adversarii din afară.

*

Un alt lucru pe care vreau să-l mai punctez  este necesitatea schimbării legii electorale. Nu este vorba doar despre corectarea aberațiilor cauzate de ultima. Este necesară o nouă lege, care ar putea aduce schimbări relevante în politica autohtonă. O dezbatere publică temeinică pe acest subiect se impunea încă de la început, dar cum se întâmplă aproape întotdeauna în acastă ţară, și în cazul modificărilor aduse în 2008 acestei legi au primat interesele meschine.

Indiferent cum va arăta noua lege, este lesne de înțeles că frauda electorală nu va putea fi considerabil diminuată. Pentru asta cât și pentru multe alte probleme ale țării există doar o singură soluție: cultură civică, cultură politică. Pe toți ar trebui să ne intereseze politica, fiindcă politică este tot ceea ce se întâmplă cu noi și în jurul nostru. Poate că sună banal pentru unii, nedrept pentru alții, dar mare parte din vină pentru situația în care ne aflăm acum o au și aceia care au spus și spun adesea: „pe mine nu mă interesează politica”.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: