Skip to content

Revoluția ticăloșiei

16 Ianuarie 2012

Oameni care protestează în stradă. O latură obișnuită a unui sistem imperfect. Poporul îl cunoaște sub numele de democrație. Sau cel puțin, crede că îl cunoaște.

Sprijin dreptul oamenilor de a protesta pașnic, iar în situația politică și socială de față, protestul mi se pare justificat. În situații extreme, sunt de acord și cu dreptul oamenilor de a protesta violent. Dictaturile nu sunt niciodată răsturnate cu flori. Cu siguranță, situația prezentă a României nu impune decât proteste pașnice, respectând întru totul legile țării și, în măsura în care se poate, un minim de bun simț. Despre „răsturnarea unei dictaturi” în România nici nu încape vorba, că am auzit și o astfel de prostie zilele acestea.

Indiferent despre ce țară vorbim și la ce moment de timp ne raportăm, la astfel de manifestări de stradă se adună oameni de toate felurile: persoane venite din proprie inițiativă sau aduși, bătrâni sau tineri, săraci sau bogați (să fim serioși, de cele mai multe ori săraci), femei și copii (uneori chiar femei împreună cu propriii copii într-o culme a stupidității), oameni mai mult sau mai puțin educați, membri de partid aduși sau care s-au prezentat singuri, huligani veniți la cafteală sau aduși pentru a crea dezordine, revoluționari prin vocație sau de ocazie, instigatori amatori sau profesioniști și… mulți alții.  Cât timp violențele sunt păstrate la minim, să se protesteze, așa este democratic!

Dar în timp ce în stradă câteva mii de oameni protestează (spun eu din nou – justificat), pe posturile de televiziune are loc o revoluție a ticăloșiei.  Manipularea, propaganda, demagogia, într-un cuvânt ticăloșia a întrecut orice limite. Situația a devenit pur și simplu inacceptabilă. Antenele, B1 TV, TVR, Realitatea TV, RTV, OTV (de care precedentele aproape că nu se mai deosebesc deloc), ziarele naționale și posturile radio, toate există cu același unic scop: să ducă de nas populația oriunde dictează interesele lor politice și economice. Războiul  în care sunt înregimentați cu toții,  fie într-o tabără, fie în cealaltă,  i-a transformat în indivizi în stare de aproape orice.

A acționa politic eficient nu înseamnă obligatoriu a fi ticălos.  Și de cele mai multe ori, a fi ticălos nu este suficient pentru a acționa politic eficient. Aș vrea ca măcar atât să înțeleagă acești oameni. În caz contrar, mai devreme sau mai târziu, ceea ce fac zilele acestea lipsiți de orice scrupule, se va întoarce într-o zi împotriva lor.

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: