Skip to content

Eu nu, mulțumesc.

19 Ianuarie 2012

Nu strică să vă aruncați din când în când ochii peste site-urile HotNews, România Liberă, Evenimentul Zilei sau Revista 22. Important este să nu uitați cine scrie acolo și cu ce scop o face. Public și pe blog răspunsul meu la articolul Eu nu, mulţumesc. scris de o doamnă pe nume Rodica Ardelean, pentru simplul motiv că modul dânsei de a privi lucrurile se identifică cu modul de gândire al unei număr semnificativ de cetățeni ai acestei țări.

De ani de zile mă lupt cu modul de gândire prezent în acest articol. Cea mai bună abordare este să încerc să vorbesc cu fiecare om în parte. Uneori a fost mai bine să tac și să-mi văd de treabă, alteori a meritat. Da, articolul dă dovadă până într-un anumit punct de bun simț. Decența, educația te determină să empatizezi. Apoi intervin ignoranța, superficialitatea în gândire, incapacitatea de a înțelege în profunzime societatea și firea umană, lipsa de cultură politică.

Nu vreau să scriu prea mult, voi trece direct la subiect. Principala observație pe care trebuie să o fac la adresa acestui mod de gândire este aceea că a permis instaurarea regimurilor totalitare, a dictaturilor în lume. În timp ce strada, de multe ori violentă, a conferit legitimitate mișcărilor fasciste, naziste sau comuniste de exemplu, doar cu aportul acestui tip de gândire ajungerea lor la putere a fost posibilă. În același timp, tot strada și doar strada, violentă sau nu, a condus la eliberarea popoarelor de sub tiranie, în vreme ce această atitudine a favorizat decade de asuprire.

O altă observație ține de firea umană. Dacă autoarea acestui text ar ajunge dintr-un motiv sau altul să nu mai suporte ceea ce se întâmplă în societatea în care trăiește, dacă s-ar afla în profund dezacord cu politica guvernanților, ar ieși cel mai probabil în stradă să protesteze. Motivul pentru care nu o face acum se datorează cel mai probabil condiției sale sociale, nefiind foarte grav afectată de exemplu de măsurile de austeritate luate în ultima perioadă. Din păcate, doamna respectivă nu se arată capabilă, cel puțin nu în text, de a empatiza cu oameni aflați pe o poziție socială mai precară. Tot din păcate, autoarea articolului dă dovadă de carențe substanțiale în ceea ce privește cultura politică, neștiind că la baza conceptului de „democrație” se află tocmai ieșirea în stradă, dezbaterea problemelor „cetății” în piața publică.

Autoarea articolului realizează că existența partidelor politice, împărțite în putere și opoziție reprezintă garanția democrației. În același timp, afirmă: „Mecanismele si pârghile de control însa, da, ar trebui schimbate radical.” Cum s-ar putea realiza așa ceva? A protesta pașnic în stradă este tocmai unul dintre aceste mijloace, perfect democratice, de a determina schimbări radicale. „[…]eu vreau să-mi aleg oamenii politici care să mă reprezinte, iar dacă nu o vor face, vreau sa le pot cere socoteală!” Cum? Din nou, protestul în stradă este unul dintre mijloacele perfect democratice de a cere clasei politice socoteală.

„Iar în rest, aş vrea să nici nu ştiu numele premierului, să pot să îl uit, să nici nu mă intereseze… cândva, într-o ţară normală…” Nu, cândva, Doamne ferește, într-o țară profund anormală… Când ajungi să trăiești într-o societate în care oamenii nu cunosc numele premierului, în care îl uită sau nici nu îi interesează, abia atunci trăiești într-o societate cu adevărat în pragul prăpastiei. Iar disoluția democrației și apusul libertății se vor afla la un singur pas.

(răspuns la Eu nu, mulţumesc. scris de Rodica Ardelean – http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11253026-nu-multumesc.htm)

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: