Skip to content

Imperiul contraatacă

26 ianuarie 2012

În discursul său de ieri seară, Traian Băsescu s-a adresat în primul rând propriilor susținători.  Mesajul transmis poate fi rezumat simplu: „nu vă faceți griji, știu ce am de făcut, sunt stăpân pe situație.” Un mesaj secundar a fost adresat  celor aflați în zona gri, în ochii cărora Băsescu a încercat să apară drept un președinte preocupat de situația dificilă prin care trece țara, situat desupra intereselor „mărunte” caracteristice luptei politice interne. Un astfel de mesaj, chiar și acolo unde nu convinge, nu poate aduce nimic rău. În direcția contestatarilor și adversarilor politici nu au fost îndreptate, spre surprinderea multora dintre aceștia, prea multe cuvinte. Mesajul poate fi însă ușor dedus: „încă nu v-ați învățat lecția, nu sunt atât de ușor de pus la pământ.”

Traian Băsescu știe foarte bine, cei care îl urăsc îl vor urî în continuare, iar cei care îl susțin îl vor susține aproape necondiționat. Ca și până acum, va ști să exploateze ura ambelor tabere, precum un politician foarte abil ce fără îndoială este.

Discursul de ieri a fost unul foarte bine gândit, în care nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Până și timing-ul a fost perfect, s-a ținut cont inclusiv de prognoza meteo. Atât președintele cât și apropiații săi și-au arătat încă o dată competența politică, de prea multe ori subestimată de adversari. Iar adversarii  s-au arătat încă o dată depășiți de mișcările înșelătoare dar precise ale președintelui.

Nici Emil Boc nu s-a descurcat prea rău zilele acestea. Am mai spus-o între prieteni, Boc nu este, așa cum vor mulți să creadă, total lipsit de șanse de a ajunge cândva  președintele României.

Discursul lui Traian Băsescu a fost și semnalul contraatacului taberei aflate încă destul de sigură pe sine la putere. Primele mișcări au putut fi observate deja în zona așa-zisei societăți civile (vezi România Liberă sau Revista 22 de astăzi) sau în zona așa-zișilor revoluționari, Mărieș și asociații ajungând cu multă ușurință la un acord cu guvernanții (de parcă ar fi avut vreodată vreun dezacord).

Alte mișcări în forță vor avea cu siguranță loc în perioada următoare, iar cei aflați în opoziție ar trebui să se teamă de relativa tăcere a președintelui la adresa lor.

Puterea lui Băsescu stă în numărul mult prea mare de români care i se aseamănă, care au o construcție interioară similară cu a omului Traian Băsescu. Prea puțin contează dacă aceste persoane se află în tabăra puterii sau în cea a opoziției, dacă îl sprijină sau îl detestă pe președinte. Între mine și ei va fi mereu o  prăpastie de netrecut.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: