Sări la conţinut

Scrisoare către UBB II – Propunere de teme

17 februarie 2012

Vă rog să vă închipuiți candidatura unui cantautor de manele la funcția de rector al UBB. Cel mai probabil, acesta ar avea la baza programului său următoarele trei subiecte specifice genului muzical: valoarea, banii și dușmanii. Vă sună familiar aceste teme de dezbatere?

În calitatea mea de tânăr doctorand, și eu sunt preocupat de prestigiul intern și internațional al Universității Babeș-Bolyai. Mă preocupă subiectul finanțării, cel al salariilor cadrelor didactice, al burselor de studii sau al granturilor de cercetare. Pot identifica și eu “dușmani” ai universității, interni sau externi, pe care cu finețe academică unii dintre noi îi numesc adesea “colegi”. Cu toate acestea, ceva mă nemulțumește la modul în care s-au desfășurat până acum aceste dezbateri. În anumite momente, mult prea des aș spune, am avut senzația că se pune accentul pe cifre, pe bani, pe orgolii și nu pe ceea ce este cu adevărat important, pe oameni.

De aceea, fac un apel la reașezarea oamenilor în centrul discuțiilor, fie ei studenți, cadre didactice sau angajați ai UBB. Aș vrea să aud, de asemenea, mai multe despre relația noastră cu societatea din care facem parte, cu oamenii din jurul nostru.

Mai concret:

Aș dori să discutăm despre relația cadrelor universitare cu studenții. Îmi pare că este unul dintre punctele deficitare ale universității noastre și ale sistemului românesc de educație superioară. Cu toții înțelegem importanța cercetării, dar nu cred că ne permitem să neglijăm partea care ține de pedagogie și de relația umană dintre profesor și student. Sunt multe de spus aici, mă rezum doar la câteva idei:
– un bun teoretician nu este neapărat un bun cercetător, iar un bun cercetător nu este obligatoriu un bun pedagog. Universitatea are nevoie și de pedagogi, nu doar de cercetători. Credeți-mă pe cuvânt, stăm mai prost în privința primei categorii, decât stăm la a doua;
– comunitatea ar trebui să fie mult mai severă cu profesorii care comit abuzuri. Organizațiile studențești trebuie sprijinite iar vocea lor ascultată;
– cursurile oferite de facultăți trebuie adaptate la realitatea și necesitățile sociale. Spre exemplu, la Facultatea de Științe Politice, nu putem discuta doar științe politice, trebuie să discutăm și politică (fără a face partizanat politic);
– evaluarea studenților necesită și ea mai multă atenție. Când la o materie pică trei sferturi dintre studenți, de vină nu sunt doar studenții “proști” și “indolenți”, este de vină și cadrul didactic. Apar, de asemenea, semne de întrebare, când un procent semnificativ de studenți promovează examenul cu nota maximă.

Aș dori, de asemenea, să vorbim (să continuăm să vorbim) despre accesul tinerilor doctoranzi la poziții didactice și în cercetare și despre oportunitatea păstrării cadrelor didactice aflate la vârsta pensionării în sistem.

Un alt subiect care ar trebui să fie prezent în dezbateri este relația universității cu elevii de liceu și cu tinerii absolvenți de facultate. În viziunea mea, Babeș-Bolyai poate și trebuie să se implice în ghidarea primilor dintre aceștia către facultatea potrivită și în sprijinirea celor din urmă spre obținerea locurilor de muncă. Există o discrepanță mult prea evidentă între ceea ce oferă universitățile românești și oferta pieței de muncă din țara noastră. În același timp, există o deficiență de comunicare între univeristate și mediul privat, între universitate și instituțiile publice.

Ideal ar fi ca pe aceste teme să se dialogheze cât mai mult posibil, în detrimentul unor prelegeri sau simple răspunsuri la întrebări din partea candidaților.

În final, fiindcă sunt conștient că depolitizarea spațiului universitar este imposibilă, îi rog respectuos pe candidații la funcția de rector să ofere detalii despre ralația lor cu zona politică și să menționeze modul în care vor aborda relația cu această zonă din poziția de rector. Mulțumesc!

Textul a fost publicat pe democratieubb.ro – http://www.democratieubb.ro/?p=1253

Reclame
4 comentarii leave one →
 1. Stefan Cociodar permalink*
  17 februarie 2012 9:44 pm

  Primul text: https://stefancociodar.wordpress.com/2012/01/15/scrisoare-catre-ubb/

 2. Adriana permalink
  17 februarie 2012 11:03 pm

  Perfect de acord cu tine, avem nevoie de sprijinul profesorilor pentru a putea actiona. Cândva se vehicula ideea să avem în universităţi cât mai multe departamente (catedre/unităţi), pe domenii specifice de specializare, pentru a stimula avantajul competitiv şi punctele în care un domeniu este foarte tare. In schimb, insa, mulţi trec cu o frenezie uluitoare si isi creeaza structuri departamentale, în care se pierde orice idee de specializare sau de identitate performantă a grupului academic; specializările şi grupurile performante se pierd astfel sub nume generice. Nu ar fi fost înţeleaptă o sinteză, în care structurile departamentale, largi sau specializate, să poată coexista, pornind de la analize obiective şi resurse şi/sau în funcţie de avantajele competitive pe care le oferă? Aşa se întâmplă în universităţile „world-class”, unde vrem să ajungem şi noi…Ar putea fi si aceasta o solutie, prin specializare am avea mai multi dascali decat in prezent…

 3. Stefan Cociodar permalink*
  17 februarie 2012 11:53 pm

  Ăăă…nu știu… :)) Din câte înțeleg, vorbești despre un număr mai mare de secții/ departamente (specializate) în cadrul facultăților? Nu m-am gândit la asta… Dar pare o direcție firească de urmat în timp…

 4. Adriana permalink
  18 februarie 2012 1:45 pm

  Exact despre asta vorbeam:)
  Sa speram ca se vor concretiza aceste idei intr-un viitor cat mai apropiat pentru ca,desi ne dorim aceste schimbari, cu buna intentie, de altfel, oare suntem si capabili?Pentru ca chiar când se întâmplă să evoluăm, evoluăm haotic, nu cumulativ, în variante de genul, doi paşi înainte, unul înapoi, încă unul înapoi, patru înainte, şi tot aşa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: