Skip to content

Guvernul Primăvară-Toamnă… sau Primăvară-Primăvară

30 Aprilie 2012

Mă număr printre cei care consideră asumarea guvernării de către USL înaintea alegerilor parlamentare o mișcare strategică greșită. Cel mai ușor de adus argument în acest sens este erodarea imaginii alianței din momentul preluării puterii. Oricât de mult se vor strădui Victor Ponta și miniștrii lui să păstreze o imagine pozitivă, este aproape imposibil ca USL să nu intre pe un trend descendent până la parlamentare.

Un alt argument  împotriva asumării guvernării este slăbirea alianței din interior înaintea alegerilor. Chiar dacă cei trei lideri vor colabora bine în continuare, împărțirea puterii va genera disensiuni între cele trei partide, atât la centru, cât și la nivel local. Și tot legat de gestionarea puterii, Ponta și ai săi vor prelua de săptămâna viitoare un aparat de stat puternic politizat, având foarte puțin timp la dispoziție pentru a se asigura că dețin cu adevărat controlul asupra instituțiilor statului.

De asemenea, se poate argumenta că, prin asumarea guvernării în acest moment, USL a salvat PDL de la o sinucidere politică sigură. E greu de spus în jurul cărui procent s-ar fi aflat fostul partid de guvernământ în pragul alegerilor parlamentare, dacă guvernarea ar fi continuat. Este sigur însă că, dincolo de înfrângerea usturătoare pe care PDL a suferit-o prin căderea Guvernului Ungureanu, pierderea puterii reprezintă oportunitatea necesară acestui partid de a se remonta și de a reintra pe un trend electoral ascendent. Cu Blaga la butoane și candidați puternici la primării și consilii județene,  PDL poate realiza un scor cel puțin satisfăcător la locale. Abia apoi, indiferent dacă va câștiga la Cluj sau nu, va sosi momentul ca Emil Boc și alți câțiva lideri ai partidului cu probleme de imagine să facă un pas în spate. Iar toate acestea se vor putea desfășura în timp ce, în jurul lui Mihai Răzvan Ungureanu, se va concretiza proiectul unei noi formațiuni politice de dreapta, cel mai probabil sub denumirea vehiculată deja – “Mișcarea Populară”.

Deși timpul până la parlamentare este relativ scurt, lupta politică dintre cele două tabere se află abia în primele sale faze. În timp ce o mișcare decisivă a USL-ului împotriva lui Traian Băsescu este puțin probabilă,  lupta dintre președinții Camerelor Parlamentului și reprezentanții Uniunii Social-Liberale va ține cu certitudine prima pagină a ziarelor.

Cât despre Traian Băsescu, nu este exclus ca acesta să ia în considerare posibilitatea împingerii alegerilor parlamentare în primăvara anului viitor. În funcție de calculele sale politice, mutarea alegerilor în 2013 ar putea fi însoțită de demisia sa. Apoi, avându-l pe Mihai Răzvan Ungureanu  drept candidat la președinție, Mișcarea Populară va putea încerca recâștigarea puterii.

*

P.S. Nu este tocmai la subiect, dar nu mă pot abține. Nasol să te numești Blejnar zilele acestea.

Anunțuri
2 comentarii leave one →
  1. goglea bogdan permalink
    27 Mai 2012 2:53 pm

    Miscarea Populara numita „DIN COLT IN COLT” continua….si ca sa citez un evanghelist de succes pot spune ca …”adevarat graiesti…”

  2. Stefan Cociodar permalink*
    28 Mai 2012 2:30 am

    Până la victoria finală…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: