Skip to content

Pe cine mulțumește și pe cine nemulțumește Guvernul Ponta

3 mai 2012

Moțiunea a trecut. Opoziția va prelua guvernarea.  Premierul desemnat a negociat componența viitorului guvern. Ce a rezultat în urma negocierilor? Această listă de miniștri:

Ministrul finanțelor și vicepremier – Florin Georgescu

Omul care gestionează banii în Guvernul Ponta. Peronaj (cu) cheie, mai ales când vorbești de reîntregirea salariilor bugetarilor sau de restituirea banilor pensionarilor. Fost membru PDSR, deputat în mai multe legislaturi. Fost ministru al finanțelor în Guvernul Văcăroiu (deci, cu experiență în vremuri complicate). Fost membru în Consiliul de administrație al Băncii de Investiții și Dezvoltare (începutul anilor 2000, președinte al  băncii era Nicolae Văcăroiu). Dacă nu vă este familiară banca, poate vă este familiar numele Sorin Ovidiu Vântu. Fost președinte al Camerei Auditorilor Financiari din România. A demisionat din Parlamentul României în 2004, pentru a ocupa funcția de prim-viceguvernator și vicepreședinte al Consiliului de administrație al BNR. Este profesor universitar la ASE. Decorat de Traian Băsescu în 2007.

Mulțumiți de numire: PSD, BNR, Traian Băsescu, Nicolae Văcăroiu, SOV;

Urmează a fi mulțumiți: Salariații de la stat și pensionarii (sigur că nu).

Ministrul economiei – Daniel Chițoiu

Vicepreședinte al PNL, deputat. Președinte al Camerei Consultanților Fiscali. A condus ANAF în perioada Guvernului Tăriceanu (după cum ar spune englezii, “that went well”). Doctor în economie. Finul lui Dan Radu Rușanu, nenea care dă telefoane pe la TVR. În ciuda faptului că a urmat un curs “de nivel înalt” intitulat “Securitate şi bună guvernare” (doar “Securitate” sună ca dracu’) în cadrul Colegiului Naţional de Apărare (CNAp), nu a fost numit „Ministrul apărării naționale”.

Mulțumiți de numire: Crin Antonescu, Dan Radu Rușanu, CNAp;

Nemulțumiți: Oricine îl ascultă vorbind.

Ministrul apărării naționale

Deoarece aici a fost numit generalul Corneliu Dobrițoiu. Fost secretar de stat, a mai condus acest minister din postura de locțiitor al lui Teodor Atanasiu (Guvernul Tăriceanu). Nu stă rău cu banii (în timpul liber). Ultima dată când l-am ascultat, îi plăceau avioanele de vânătoare F-16, spre  încântarea americanilor. Eu nu sunt la fel de încântat de ele.

Mulțumiți: PNL poate, americanii sigur;

Mai puțin mulțumiți: Europenii (printre altele, pentru că nu cumpărăm Eurofighter sau Gripen), piloții militari.

Ministrul administrației – Victor Paul Dobre

Liberal cu ștate vechi. Mai mult ca prefect de Galați. Fost secretar de stat pentru Relația cu Prefecturile în Guvernul Tăriceanu. Un om serios, lucru care i-a cam enerveat pe adversarii săi politici care nu au prea găsit mai greu lucruri de rău de spus despre el pe parcursul timpului. În plus, omul face o mare favoare țării. Prin contibuția sa, Ioan Rus nu conduce Ministerul Administrației și Internelor.

Mulțumiți: Câțiva, probabil;

Nemulțumiți: Ioan Rus, „Grupul de la Cluj”.

Ministrul de interne – Ioan Rus

Liderul infamului „Grup de la Cluj”. Fost prefect al Clujului în 1996, ales în anul 2000 Președinte al Consiliului Județean Cluj. Fost ministru de interne și vicepremier în Guvernul Năstase. Decorat de președintele Ion Iliescu în 2002. Le-a mulțumit amândorura în 2005, la Congres și după. Mai ales după. Cel puțin  la momentul respectiv, cei doi n-au prea apreciat gestul. L-a ajutat  pe Geaonă să ajungă președinte de partid pentru a-și putea iubi soția în momente nepotrivite. Nimeni nu a apreciat. Când spunea „Aveți grijă pe mâinile cui lăsați partidul!”, Iliescu se uita (și) la el. Mircea Badea îl detestă, știe el de ce. Băsescu mai degrabă îl place. Știe și el de ce. Nu se știe dacă i-a înapoiat sau nu banii împrumutați lui Gabriel Oprea (100.000 de coco europeni).

Mulțumiți: Gabriel Oprea, UNPR, Traian Băsescu, aripa “reformatoare” a PSD;

Destul de nemulțumiți: Mircea Badea, Ion Iliescu, Adrian Năstase, (foarte probabil) clujenii.

Ministrul afacerilor externe – Andrei Marga

Nu se poate să nu-l cunoașteți pe intelectualul Andrei Marga. Fost Rector al UBB, fost ministru al educației în vremea tristelor guvernări ale CDR, mare cărturar și domn. Fost membru al PNȚCD, actual membru al PNL.  Și tocmai fiindcă îl cunoașteți, nu aveți cum să nu vă întrebați: Ce naiba caută la Externe? Ei bine, nu s-a putut la Educație, era ocupat. Nu s-a putut nici la Cultură, și acolo era ocupat. Era ocupat și la Externe, dar domnul de la Externe avea niște treburi de rezolvat la Justiție. Așa că, domnul profesor Marga, personalitate cu vocație universală, a preluat frâiele diplomației românești, spre bucuria domnului președinte Băsescu, care se cam plictisea în avion cu domnul Cristian Diaconescu și colecția acestuia de clovni (la păpuși mă refer, domnul Diaconescu le colecționează). Nu-i bai, ministerul a cunoscut și oameni mai neadecvați decât domnul Marga la conducerea sa. Cred… Poate o fi fost și vreunul mai necaristmatic, deși nu-mi vine acum în cap.

Mulțumiți: Figurile vesele și triste din UBB, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, diplomații străini, cadrele didactice autohtone, diplomația în general, Traian Băsescu (acum are cu cine relua teme discutate anterior cu domnul Pleșu);

Pe bună dreptate nemulțumiți: Ministerul Afacerilor Externe, restul figurilor din UBB.

Ministrul agriculturii – Daniel Constantin

Președintele Partidului Conservator. A fost  numit, în 2009, Director General al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Șeful său este mogulul Dan Voiculescu, patron peste mulți președinți, mai puțin peste cel de la Cotroceni. Încă. Se lucrează la asta. Printre hobbyurile mogulului se numără și agricultura (nu se știe dacă îi place la fel de mult precum mass-media). Totuși, îi place suficient de mult încât să se judece cu ministerul pentru ea. De acum, nu va mai fi cazul, omul său de casă a ajuns ministru.

Mulțumiți: Dan Voiculescu;

Nemulțumiți: Oricine nu lucrează la Intact Media Group.

Ministrul justiției – Titus Corlățean

Nu fi supărat dom’le, doar tot minister este și ăsta! Și poate încă unul mai important! Partea bună este că nu mai trebuie să-l vezi foate des pe Traian Băsescu. Partea rea este că o să-l vezi foarte des pe Adrian Năstase. Cu această ocazie, propun ca fiecare judecătorie din țară să aibă la intrare câte un tablou cu fostul prim-ministru, în cinstea sa. La momentul potrivit, tabloul va putea fi schimbat cu cel al viitorului fost președinte.

Titus Corlățean și-a construit cariera în cadrul Ministerului de Externe, unde a ocupat printre alte și funcția de secretar de stat pentru românii de pretutindeni. În 2001, a devenit consilier personal pe probleme de politică externă al premierului Adrian Năstase. Tot în 2001, a intrat și în PSD, unde a ocupat funcțiile de secretar general și de vicepreședinte. Până de curând, a fost președintele Comisiei de politică externă a Senatului. Deține un doctorat  în drept internaţional public. Poate că ar fi luat loc în scaunul de la Externe, dacă nu era deja așezat acolo un individ cu capul mare, care l-a înștiințat  în limba germană că este logic ca această poziție să fie ocupată de beneficiarul capului (cel) mai mare.

Mulțumiți: Adrian Năstase (foarte probabil), unii din PSD;

Destul de nemulțumiți: Alții din PSD,  Sorin Blejnar (mai ales).

Ministrul muncii – Mariana Câmpeanu

A mai fost, am mai văzut, s-a întors. Nu poate fi mai rea decât predecesorii. Dar nici mai bună. Iar în fond, asta ar însemna să fie mai rea sau mai bună decât ea însăși, nu?

Înainte de a fi ministru,  a condus, printre altele, Casa Națională de Pensii. După cum a spus și Traian Băsescu, este un bun profesionist. Nicio ironie la mijloc. Cel puțin nu din partea mea. Poate puțin prea bine înstărită pentru a simpatiza cu bugetarii și pensionarii lipsiți de bani. Puțin cam mult.

Mulțumiți: ‘Om trăi și ‘om vedea, care ‘om mai apuca. Traian Băsescu (e pentru, pe cuvântul lui);

Mai curând nemulțumiți: Mereu aceeași, pe bună dreptate.

Ministrul tranporturilor – Ovidiu Silaghi

Președintele PNL Satu-Mare. Dacă a mers vreodată de la el de acasă până în capitală folosind mijloace terestre, trebuie să știe câte ceva despre transporturi din experiență. Îi recomand Acceleratul (sau InterRegio) 1656 pe direcția Satu Mare – București. Dacă supraviețuiește călătoriei, merită să fie ministru.

Ovidiu Silaghi a mai ocupat poziția de ministru. Mai precis, ministrul IMM-urilor, comerţului, turismului şi profesiilor liberale în Guvernul Tăriceanu. Ce treabă are asta cu transporturile? Nici una. Cum poate nu are nicio treabă nici faptul că e în Rotary. Este relevant însă că și el are ștate vechi în PNL și că, a absolvit cursuri la Colegiul Naţional de Apărare și la Institutul Diplomatic Român. (Nu vă mai irosiți timpul cu altceva. Urmați și voi aceste cursuri „de nivel înalt”, cândva puteți ajunge miniștri.

Mulțumiți: PNL Satu Mare, Rotary, CNAp și IDR;

Sătui și nemulțumiți: Cei care sunt nevoiți să meargă cu IR 1656, de exemplu. Toți cei care nu au avion sau elicopter.

Ministrul mediului și pădurilor – Rovana Plumb

Să fii ministrul mediului și să te cheme Plumb. Viața e plină de ironii. E oricum mai bine decât să te cheme Cianură, Șist sau Cupru în vremurile acestea. Vechi membru al PSD (din 1994), este de mulți ani președintele Organizației de Femei a partidului. A ocupat, printre altele, funcția de secretar de stat și preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în Guvernul Năstase (nu știu despre voi, eu nu prea m-am simțit protejat).

Înainte de a deveni foarte activă în partid, a condus S.C. “Gerovital Cosmetics” S.A. Are un doctorat în managementul sistemelor industriale.

Mulțumiți: Eternii tăietori de lemne din pădurile patriei. Rămâne de văzut dacă și cei cu aurul, gazele și cuprul;

De la moderat la foarte nemulțumiți: Cei cărora le place să fie codrul viu, verde și des.

Ministrul dezvoltării regionale și turismului – Eduard Hellvig

Aș putea afirma că suntem colegi. Dar nu suntem. El a urmat cursuri și la Colegiul Național de Apărare. Eu nu. Cu atât de mulți apărători ai patriei, n-ar mai trebui să ne temem de nimic. Suntem în siguranță. Sau poate „în securitate”.

Pe Hellvig presa îl numește „omul lui Antonescu”. Ar putea fi și mai rău, l-ar putea numi “Udrea lui Antonescu”. Aștept, cu interes, să-l admir în acțiune. Cred că este conștient, Udrea e un număr greu de urmat.

Mulțumiți: Absolvenții de Științe Politice, oarecum. „Uite băi, unul dintre noi a reușit!” Crin Antonescu, CNAp (ăștia reușesc mereu);

În continuare nemulțumiți: Absolvenții de SP. „Doar Hellvig, cu noi restul cum ămâne?” Turiștii străini și autohtoni. Posibil, Radu Mazăre. De data asta nu i-a ieșit pasența.

Ministrul sănătății – Vasile Cepoi

Este secretar de stat în Ministerul Sănătăţii și director al DSP Iași. A mai fost secretar de stat și în timpul guvernării PSD din 2000. Prin 2004, Adrian Năstase l-a dat afară, pe motiv de „neîndeplinire a obligațiilor de serviciu”. Dacă mai făcea asta Năstase cu încă cel puțin câteva sute de inși, poate, cine știe, ajungea președinte.

Mulțumiți: Greu de spus;

În continuare nemulțumiți: Oricine ajunge la doctor, din (aproape) orice motiv.

Ministrul educației – Corina Dumitrescu

Membru al CSM, Rector al Universităţii Creștine “Dimitrie Cantemir”. Cireșica de pe tortul Guvernului Ponta. Chipul dumneaei exprimă însăși interesele universităților private din România. La fel și chipul soțului dânsei, cel care tocmai a anunțat că își va da demisia din funcția de preşedintele al Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor. Își permite, e în Parlament încă din 1992 și n-a prea auzit mai nimeni de el. A auzit doar cine a trebuit.

Este destul de evident, doamna e „piloasă” rău și guvernul nu se prea poate lipsi de serviciile dânsei. A mai fost în cărți și în 2008, pentru Ministerul Justiției, numai că nu au vrut pedeliștii. Ai dracu’! Oameni răi. Acum însă, este vorba de un cabinet USL. Iar doamna pare atât de dorită încât te face să te gândești că și din pricina dumneaei Marga a ajuns la Externe iar Corlățean la Justiție.

Mulțumiți: Cei care în niciun caz nu vând sau cumpără diplome. Influenta mafie din învățământ. Elevii și studenții mai comozi din fire. Absolvenții de cursuri CNAp (aceeași). Soțul doamnei;

Foarte nemulțumiți: Mai puțini și mai puțin influenți decât cei mulțumiți, se pare.

Ministrul culturii – Mircea Diaconu

Mare actor, mult mai mic om politic. Ca și în cazul altor mari actori, era mai bine pentru dânsul dacă rămânea la profesia care la făcut cunoscut și iubit de către întreaga țară. Din politică nu va putea ieși altfel decât murdar și detestat de unii dintre cei care în trecut l-au apreciat. Pe Mircea Diaconu actorul, îl voi admira mereu. Despre politician, nu mă pronunț încă.

Mulțumiți: Habar nu am. Câțiva membri PNL și câțiva colegi actori?

Nemulțumiți: Nu prea are nimeni, cu adevărat, motive încă.

Ministrul comunicațiilor – Dan Nica

Pesedist vechi, ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației  în Guvernul Năstase, vicepremier și ministru de interne în Guvernul Boc. Un arici politic profesionist (nu am folosit “porc spinos” fiindcă nu este cazul). Greu de atacat de către adversari.

Mulțumiți: Pesediștii vechi;

Nu la fel de mulțumiți: Pesediștii mai noi.

Ministrul afacerilor europene – Leonard Orban

Ar putea ieși la pensie din minister.

Mulțumiți: Europenii, fratele său;

Nemulțumiți: Nu există. Domnul Orban mulțumește pe toată lumea.

Ministrul delegat pentru relația cu parlamentul – Mircea Dușa

Primar, prefect, deputat, lider al PSD în Camera Deputatilor. Din când în când, zice câte ceva despre unguri (e din Harghita). De obicei, spune de rău. E prea bătrân ca să fii urmat cursurile Colegiului Național de Apărare. Altfel le-ar fi urmat.

Mulțumiți: Pesedeiștii și naționaliștii din Harghita;

Mai mult nemulțumiți: Cei din UDMR, CNAp (niciodată nu e prea târziu pentru un curs „de nivel înalt”).

Ministrul delegat pentru dialog social – Liviu Marian Pop

Profesor de matematică, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Un sindicalist numit pentru dialog social, sună a om potrivit la locul potrivit. Cel puțin până la primul scandal. Cu matematica o fi stând bine, cu limba română sigur nu la fel de bine.

Mulțumiți: „Sindicaliștii de dreapta” Nu râdeți, sunt mereu la televizor;

Nemulțumiți: Ar fi înțelept să nu fie cei de mai sus. Restul pot să fie în continuare.

Ministru delegat pentru mediul de afaceri – Lucian Isar

Vicepreședinte și director la Citibank, director executiv și vicepreședinte al Departamentului de Piețe Globale al Bancpost.  Cu ocazia aceasta, doresc să-i transmit că sunt în general nemulțumit de serviciile Bancpost. A urmat cursurile Colegiului Național de Apărare. Încep să cred că sunt singurul care nu le-a urmat.

Mulțumiți: „Bancherii de stânga”, CNAp;

Nemulțumiți: Ceilalți. Clinții sau foștii clienți Bancpost.

Ministrul delegat pentru strategii guvernamentale, transparență decizională și relația cu societatea civilă – Victor Alistar

O fină ironie sau gravă eroare. Fața (reală a) „societății civile” inocente. Sau duecente. A unei mari părți din societatea civilă.

Mulțumiți: Nimeni;

Nemulțumiți: Prea mulți.

 *

Update 1: Sorin Blejnar a demisionat din ANAF.

Update 2: Numele Victor Alistar  a fost tăiat din lista miniștrilor propuși. Are timp să mediteze asupra sensului vieții sale.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: