Skip to content

„Să i-o tragem lui Băsescu”

17 iunie 2012

Rezultatul alegerilor locale au fost cât se poate de previzibil. USL deține acum întreaga putere politică, cu excepția Președinției. Dacă într-o democrație consolidată o astfel de situație nu ar constitui un motiv de îngrijorare, în România este periculus ca o alianță, fie ea una cu un viitor foarte scurt, să dețină atât de multă putere.

Cu alegerile locale câștigate și un PDL în degringoladă, USL a putut trece în ultimele zile la următoarea etapă – slăbirea poziției lui Traian Băsescu, având drept scop final înlăturarea acestuia de la Cotroceni.

Lesne de înțeles că, dacă președintele statului ar fi fost Crin Antonescu, scandalul reprezentării României la Consiliul European[1] nu ar mai fi avut loc. Dincolo de carențele sau ambiguitatea prevederilor consituționale și europene, până la clarificările legislative necesare, la Consiliu ar fi mers șeful statului. Dacă în rândul politicienilor ar fi existat o preocupare reală legată de reprezentarea României în Europa, aceasta ar fi fost soluția de bun-simț, cel puțin la acest moment. În schimb, scopul USL-ului a fost și rămâne exclusiv unul de luptă politică internă, și anume – scoaterea lui Traian Băsescu, atât cât este posibil, de pe scena europeană și internațională.

Trecerea Institutului Cultural Român de la Președinție la Senat are același scop, izolarea președintelui și diminuarea influenței acestuia. Înlăturarea de la conducerea institutului a lui Horia-Roman Patapievici, un recunoscut susținător al președintelui și opozant dintotdeauna al PSD, este doar un mic bonus.

Dar toate acestea sunt joacă de copii în comparație cu ceea ce se întâmplă în Parlament. După ce săptămâna trecută Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis ca hotărârile Parlamentului să nu mai  poată fi atacate la Curtea Constituţională, astăzi, Comisia Juridică a Senatului s-a pronunțat pentru demiterea președintelui la referendum cu votul a jumătate plus unu dintre românii care s-ar prezenta la urne.

Înțelegeți titlul și ceea ce îi preocupă în această perioadă pe useliști. Eroarea pe care o comit este însă aceea că, în urma acestui război, ar putea avea mai mult de pierdut decât are Traian Băsescu. Iar faptul că sunt mulți, nu reprezintă o garanție că vor ieși învingători.


[1] A nu se confunda Consiliul Europei, Consiliul European și Consiliul Uniunii Europene (numit și Consiliul de Minștri).

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: