Skip to content

O perturbare în vigoare

16 Octombrie 2012

Îmi pregăteam mintea pentru un articol despre Diaconescu, Becali și Sima lecturând Heidegger și Dostoievski, ascultându-i în același timp pe Foucault și Chomsky, când, pe neașteptate, am simțit o perturbare în vigoare („disturbance in the Force” în limba română, conform Google Translate). Intrat puțin în panică, incapabil de o idee mai luminată, am pornit televizorul.

Astfel am descoperit motivul perturbațiunii, și anume o ediție cu totul specială a colegului (mai mult al lui Gâdea decât al meu) Turcescu, avându-i ca invitați pe cei trei corifei titani giganți ai culturii românești – Liiceanu, Patapievici și Cărtărescu.

Aș dori să continuu cu un articol elogios de cel puțin 1,500,000 de caractere (neincluzând semnele de exclamare) la adresa celor trei super-creiere, care să merite a fi tradus în cel puțin 65 de limbi străine, dar, din păcate, nu pot. Nu pot fiindcă, să fiu cât se poate de sincer, n-am înțeles mai nimic din toată emisiunea.

În plus, pe la cea de-a MDXLII-a rundă de complimentări reciproce legate prin interludii de laudă de sine, am plecat să pup niște moaște și să mă rog, sperând că Isus S-a săturat și El (creștinii vor aprecia majusculele), și-l va trimite în emisiune pe Winston „The Wolf” Wolfe (Harvey Keitel – Pulp Fiction), ca să le explice iluștirilor literați sensul cuvintelor: „Well, let’s not start sucking each other’s dicks quite yet!” Sau măcar pe Mitică Dragomir, bufonul care i-a adresat capului încoronat Hagi celebra întrebare: „Dom’le, dumneata chiar te crezi rege?!”

Și fiindcă laudatio nu pot să fac, aș profita de prilej pentru a-l lămuri pe domnul „Orbitor” Cărtărescu de ce nu solidarizez cu dânsul când este atăcat de cățeii lui Voiculescu și de ce „boborul” nu apreciază „jurnalismul politic” (că asta se pare că face domnul Cărătărescu pe la EvZ). Dar ținând cont că nu sunt scandinav și că – doar din acest motiv – nu pot acorda premii Nobel, ar fi probabil cel mai înțelept să renunț și la acest nobil demers.

La final, prefăcându-mă că n-am simțit că acești fini intelectuali alături de realizatorul emisiunii duhnesc a ipocrizie, întreb: Cum este posibil ca având atât de mulți neuroni în cap, să nu înțelegi că dacă sari cap în latrina cu rahat, de bună voie și nesilit de nimeni, ba mai faci și figuri acrobatice în aer, nu ai cum să ieși de acolo alb imaculat, oricât ai fi tu de corifeu titan gigant?

P.S.

De dragul scriiturii pe care nu i-o poate contesta, cu atât mai puțin lua nimeni, l-aș ruga pe domnul Cărtărescu să rămână în țară. Pe de altă parte, ar putea fi periculos, ținând cont că Mircea Badea este în libertate și colindă înarmat aceleași străzi.

Anunțuri
2 comentarii leave one →
 1. laszlo permalink
  16 Octombrie 2012 10:48 pm

  In Socialism [nu in comunism, cum spun occidentalii] intelectualii aveau mari sperante: Eee..daca as putea, multe as spune [dar nu au spus..n-au putut] Acum in „democratie” se poate, dar nu au ce[?] Nu stiu care sant criteriile prin care se poate denumi cineva…intelectual. Studiile?–-Nu cred![ati vazut cum se ia Bacul, sau doctoratul] Numarul cartilor citite?–-Nu cred [si eu am vreo 4000 de carti in biblioteca mea si nu sant intelectual] E drept ca 85% sant carti maghiare.Atunci care sant criteriile?-Este un statut al intelectualului prin care sa-i putem deosebi de pupincuristi si sarlatani? Acestea ar fi doar citeva din nedumeririle mele care insa ma intaresc in parerea ca de fapt, in Romania nu exista adevarati intelectuali.–––-Cu scuzele de rigoare pentru intelectualii care totusi exista, dar stau pititi undeva.

  • Stefan Cociodar permalink*
   17 Octombrie 2012 2:16 am

   Greu de stabilit cine este intelectual și cine nu. În privința oamenilor de valoare, aveți dreptate, țara duce lipsă. Lumea duce lipsă.

   Ca o paranteză, nu știu dacă sunteți intelectual sau nu pentru că ați citit peste 4000 de cărți, cred însă că sunteți demn de admirație.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: