Skip to content

Coreea de Nord vs The Expendables

10 Aprilie 2013

Expozițiune, toate variantele: Rambo, Chuck Norris și restul băieților din „The Expendables” se joacă cu armamentul din dotare, câte 7 mitraliere de persoană,  „a mea este mai mare”, în fața casei tale.

Intrigă, varinata 1: Enervat de faptul că nesimțiții fac gălăgie, ba mai trag și câte un foc și în direcția casei tale, țipi la ei amenințându-i că dacă nu se cumințesc ieși numaidecât să-i urechezi! Cât poți de nepoliticos, îi înștiințezi că ai tras de fiare în ultima perioadă, în timp ce ei au cam îmbătrânit. Pentru a fi și mai convingător, îi atenționezi că ți-ai construit o praștie potentă, pe care nu le-o vei arăta doar ca să fie admirată.

Intrigă, varianta 2: Îți este foame, n-ai nimic de mâncare în casă și ai aflat că musculoșii au sandwich-uri. Îți plac foarte mult, mai ales cele făcute de mama lui Jet Li. Îi ameniniți că le crăpi capetele cu praștia dacă nu-ți dau și ție.

Intrigă, varianta 3: O păsărică ți-a șoptit că „machomenii” se pregătesc să dea buzna peste tine, cu scopul amical de a-ți pune capul într-un par. Faci pe tine de frică. Îți revii puțin în fire, pui mâna pe ce ai la îndemână și improvizezi o praștie. Din disperare, țipi în gura mare că ești foarte rău, cel mai rău și că omori pe oricine îndrăznește să-ți calce pragul!

Desfășurarea acțiunii, varianta 1: Tragi cu praștia în direcția lor. Nimerești geamul vecinului. Îi enervezi pe băieți,  care acum vin după tine. Îți enervezi și vecinul, dar asta oricum nu mai contează.

Desfășurarea acțiunii, varianta 2: Ceri amenințător sandwich fluturând praștia prin aer. Băieții nu apreciază gestul. Vin după tine, ca să ți-l îndese pe gât.

Desfășurarea acțiunii, varianta 3: Apărătorii libertății intră peste tine. Tragi cu praștia. Nimerești în zid iar piatra îți ricoșează în picior. Neajutorat, implori o moarte rapidă.

Punctul culminant, toate variantele: „Yipee ki-yay, motherfucker!”. Sau, pe românește – „Ce greșeală, mă?!”

Deznodământ, toate variantele: „Hasta la vista, baby!”

*

Ce știm și ce nu știm despre Coreea de Nord și alte cazuri similare

Ce știm:

Știm că suntem tratați, atât la nivel național, cât și la nivel global, precum ciupercile. Mai exact, suntem ținuți în întuneric și hrăniți cu rahat.[1] (Din câte îmi dau seama, larga majoritate apreciază această dietă și acest mod de viață. „Intelectualii” sunt, în mod deosebit, gurmanzi.)

Știm că bogații sunt oricând dispuși la a-i sacrifica pe cei săraci pentru a-și apăra „nevoile, neamul și libertatea”. În vremurile pe care le trăim, se numește „democrație”.

Știm că nu contează câți afgani, irakieni, sirieni, palestinieni, libieni, iranieni, nord-coreeni trebuie să moară pentru ca democrația să învingă.

Știm că  propaganda și manipularea care ne sunt zi de zi vârâte pe gât vin doar din partea uneia dintre tabere. Nord-coreenii primesc de la cealaltă tabără. Nu-i așa că le suntem superiori nord-coreenilor?

Știm că nimeni nu dorește o Coree unită și puternică, poate cu excepția Coreei de Sud, dacă își poate permite acest lucru.

Știm că regimul medieval din Coreea de Nord trebuia să-și găsească sfârșitul cu multă vreme în urmă, iar acest extraordinar popor ar fi trebuit demult să-și regăsească unitatea.

Știm (cel puțin eu știu) că sud-coreenii au cumpărat de la americani în ultimii ani 61 de F-15K Slam Eagle (avioane de luptă). Dacă doar acestea ar porni în direcția Coreei de Nord, până ce comandantul Forțelor Aeriene ale Coreei de Sud ar bea câteva cafele, din bateriile de rachete ale Coreei de Nord n-ar mai rămâne decât lemnul pentru praștia de mai sus.

Știm că orice act de agresiune din partea Coreei de Nord asupra Coreei de Sud, SUA sau Japonia ar însemna un act sinucigaș. Putem găsi motive să credem că nord-coreenii realizează și ei acest lucru și că  nu sunt sinucigași.

Ce nu știm:

Nu știm, cel puțin nu atât cât ar trebui, care sunt interesele fiecăreia dintre marile puteri în zonă și cum au evoluat negocierile dintre ele.

Nu știm mai nimic despre Kim Jong-un și cei din jurul său. Deși nu știm mai nimic despre ei, ne putem da seama că nu sunt nici pe departe atât de tâmpiți și nebuni cum îi portretizează mass-media internațională. În același timp, avem suficiente motive să bănuim că nu sunt nici tocmai normali la cap.

Nu știm ce știe Kim Jong-un și cei din jurul său. De asemenea, nu știm ce știu americanii, rușii, chinezii, japonezii sau sud-coreenii, mă refer la guverne, bineînțeles.

Nu știm dacă nord-coreenii sunt provocați sau nu să se comporte în felul în care se comportă. Avem prea puține informații nealterate legate de ceea ce se întâmplă acolo. Ne putem da seama însă că au mai multe motive să se simtă amenințați, decât să amenințe. Cu siguranță bombardierele invizibile B-2 Spirit americane nu căutau zilele trecute pe cerul Coreei armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein.

Nu știm cum, nici când, oamenii din Coreea de Nord vor ajunge să trăiască vremuri mai bune. Putem bănui însă că, înainte să trăiească vremuri mai bune, vor trăi vremuri mult mai rele.

Nu știm în ce măsură noi, cei trăitori în „lumea liberă” suntem mai liberi decât ei, nord-coreenii. Cred că aici este loc de reflecție și dezbatere.


[1] Vezi „Air America” http://www.imdb.com/title/tt0099005/

Anunțuri
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: