Sări la conţinut

Lupul de la Soci și cățelușii din România

23 martie 2014

Cu o lună în urmă, în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, sportiva americană Kate Hansen (sanie) posta un filmuleț cu titlul „Un lup în holul meu?!?” (“Wolf in my hall?!?”) pe conturile sale de YouTube și Twitter. Filmulețul înfățișând un lup care se plimba (aparent) pe holul hotelului unde sportiva era cazată (Cum o fi intrat, a sunat la ușă?) a făcut imediat înconjurul globului.

Timp de douăzeci și patru de ore tot mapamondul a dezbătut subiectul, foarte puține voci ridicând problema că ar putea fi un fals.

Seara următoare,  Jimmy Kimmel, actor și realizator de emisiuni la postul american de televiziune ABC, anunța în emisiunea sa că totul fusese o farsă pusă la cale cu ajutorul sportivei:

Am vrut să menționez acest episod încă de la momentul când s-a petrecut. E un exemplu la îndemâna oricui despre cât de ușor pot fi manipulate mase largi dacă dispui de mijloacele necesare. Așadar, mare atenție la orice informație, indiferent de sursa de proveniență sau de mediul în care s-a propagat.

*

Și dacă tot am vorbit despre manipulare, Gâdea și prietenii săi au realizat la începutul acestei luni câteva emisiuni încercând să obțină semnături pentru grațierea lui Gică Popescu. (Asemenea lor au procedat și Realitatea sau România TV.) Pentru cine nu știe sau a uitat deja, Antena 3 avusese succes în cazul a două petiții anterioare, ambele trecând de o sută de mii de semnături. (Trebuie menționat, petițiile erau îndreptate împotriva lui Traian Băsescu.) De data aceasta însă, emisiunile nu au mai avut efectul sperat. În urma lor, numărul semnăturilor nu a crescut decât cu câteva mii iar petiția nu a trecut nici până astăzi de 24500 de semnături. Reacțiile negative ale telespectatorilor i-au determinat pe „jurnaliști” să renunțe în liniște la demers. Un caz demn de luat în seamă privind limitele manipulării.

P.S.

Zilele acestea Antena 3 strânge semnături pentru candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare deși acesta are interdicție de a ocupa funcții sau demnități publice până în 2015. Sunt curios dacă vor reuși să strângă și ce se va întâmpla după.

2 comentarii leave one →
 1. 7 noiembrie 2014 8:51 am

  Nu ajunge doar o buna manipulare. De baza raman prietenii cu greutate din partid.

  • Stefan Cociodar permalink*
   8 noiembrie 2014 2:44 am

   Bine ați venit pe blogul meu! De acum, orice comentariu al dumneavoastră va apărea automat. Așa este, fără prieteni „viața e pustiu”. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: