Skip to content

Moştenirea lui Traian Băsescu. Ce vor alege duminică românii

15 noiembrie 2014

Faptul că această campanie electorală şi votul românilor se vor reduce la pro şi anti-Ponta îmi întăreşte convingerea că un viitor mai bun pentru România este foarte departe.

Acestea sunt primele cuvinte pe care le-am scris la începutul acestei campanii. Mai păstram atunci o mică speranţă că punctul central al acestor alegeri nu va fi candidatul Victor Ponta, ci sistemul politic pe care acesta îl reprezintă. Însă ura a întunecat, încă o dată, minţile oamenilor. Iar candidatul PSD, precum un personaj din Războiul Stelelor, s-a hrănit cu această ură şi a devenit tot mai puternic.

Ca telespectator, mi-l amintesc pe Victor Ponta din vremurile în care îl compara pe Adrian Cioroianu cu Cicciolina. Era un tânăr politician abil. De atunci, a acumulat foarte multă experienţă, învăţând în principal de la cel mai mare inamic al său – Traian Băsescu. De aceea, nu avea cum să piardă în faţa unui adversar atât de bolovănos cum s-a dovedit a fi Klaus Iohannis. Sau poate că ar fi avut cum, în situaţia în care Iohannis ar fi fost altceva în esenţa sa decât este Ponta.

Sistemul s-a întâlnit cu el însuşi. Fără a pune semnul egal între ei, pentru că nu sunt egali din niciun punct de vedere, aceasta a fost senzaţia pe care mi-au lăsat-o cei doi candidaţi la preşedinţie în cele două întâlniri televizate la care au participat. Întâlniri şi nu confruntări, pentru că în niciun moment nu am simţit că vreunul dintre ei ar reprezenta o ameninţare la adresa sistemului, pentru că în niciun moment nu am simţit că vreunul dintre ei ar reprezenta altceva decât sistemul. Domnule Ponta, ce veţi face în privinţa corupţilor dumneavoastră? Dar domnule Iohannis, dumneavoastră ce veţi face cu ai dumneavoastră? Linişte.

Într-un text mai vechi, intitulat „Scrisoare către oameni mici”, scriam:

În toamna lui 2004, l-am creditat pe Traian Băsescu cu un singur lucru: dacă va ajunge preşedinte, peste România nu se va aşterne liniştea.  Şi, într-adevăr, în timpul mandatelor sale, în această ţară a orbilor, fărădelegile nu s-au mai comis ca altădată, mai mult în linişte. Fie că a intenţionat acest lucru, fie că nu, lupta politică dură şi permanentă pe care a generat-o, i-a ajutat pe români să înţeleagă cu cine şi cu ce au de-a face. Iar acesta este marele merit al preşedintelui Traian Băsescu.

Astăzi pot adăuga:

Principalul vinovat pentru faptul că românii vor avea de ales duminică între două feţe ale aceluiaşi rău este preşedintele Traian Băsescu. Iar orice va urma după aceste alegeri este moştenirea pe care acesta o lasă ţării.

Chiar şi în aceste condiţii, cred în continuare că cea mai bună decizie pe care oamenii o pot lua este aceea de a se prezenta la urne. Şi indiferent cine va fi noul preşedinte, nu pot decât spera că nu vor accepta ca peste România să se aştearnă din nou liniştea.

Textul a apărut şi aici:

http://vreaupresedinte.gandul.info/votesti/mostenirea-lui-traian-basescu-ce-vor-alege-duminica-romanii-13559097

http://dealulmelcilor.com/2014/11/mostenirea-lui-traian-basescu-ce-vor-alege-duminica-romanii/

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: