Skip to content

Zâmbetul „premierului” Liviu Dragnea

13 iunie 2016

Gabriela_Firea_Liviu_Dragnea_(1)

(Foto: http://www.psd.ro)

Sper ca statul român să emită cât mai curând timbre cu zâmbetul pe care Liviu Dragnea îl afișează începând de duminica trecută. Ar fi păcat să nu rămână și pentru generațiile viitoare. Ar putea chiar face parte dintr-o serie intitulată „Zâmbete pesediste”, începând cu cele de neprețuit ale lui Ion Iliescu și Adrian Năstase.

Are și de ce să zâmbească liderul PSD, alegerile acestea i-au ieșit de minune fără ca de data aceasta să mai fie nevoit să riște o condamnare. În urma lor, și-a întărit poziția în partid și în țară. Dacă inima lui poftește, după alegerile din toamnă care se arată la rândul lor foarte promițătoare, ar putea fi viitorul prim-ministru. Tot ceea ce mai trebuie să facă până atunci este să îl gâdile pe burtică pe Marele Licurici până când acestuia vor începe să-i placă pesediștii.

În cea mai mare parte, PSD a câștigat aceste alegeri încă de acum un an, odată cu pseudoreforma electorală realizată în parteneriat cu PNL. Pe 5 iunie a venit doar confirmarea: votul într-un singur tur i-a adus partidului împreună cu UNPR și ALDE peste 1700 de funcții de primar, iar votul majorității consilierilor județeni care a înlocuit votul direct al cetățenilor îi va aduce cel puțin 27 de președinții de consiliu județean dintr-un total de 41.

Cireașa de pe tort, Dragnea a reușit acolo unde iluștrii săi înaintași au eșuat, și anume să câștige Primăria Generală a Capitalei și toate primăriile de sector. O performanță atinsă nu într-un context oarecare, ci la doar 6 luni după ce oamenii cereau pe străzile Bucureștiului demisia Guvernului PSD condus de către tovarășul și prietenul Victor Ponta.

Toate acestea sună aproape ca o apologie la adresa președintelui PSD și a partidului pe care acesta îl conduce. Ca de fiecare dată însă, rezultatul se datorează în mai mare măsură cetățenilor decât politicienilor. Nu, nu este vorba doar despre votanții PSD, arătați și de data aceasta cu degetul de către o parte a societății care prezintă la rândul său deficiențe majore în a înțelege democrația. Este vorba despre lipsa generală de interes a oamenilor pentru  legi de primă importanță cum este legea electorală, fapt care a permis politicienilor să opteze pentru ceea ce le-a convenit mai mult. Absenteismul la vot, pe care partidele mari mizează de fiecare dată, a făcut restul. Tot dezinteresul pentru politică și neprezentarea la urne vor aduce cel mai probabil zâmbetul sub mustața lui Dragnea și la toamnă, de data aceasta după un rând de parlamentare foarte reușite.

Așa cum PSD a fost și de această dată consecvent, și PNL și-a respectat tradiția postdecembristă: 0% preocupare pentru binele cetățeanului, incompetență și aroganță fără margini.

În timp ce PSD a marșat pe metoda de campanie Cozmâncă versiunea 4.0,  marea strategie de campanie a PNL a fost jocul la fentă. De la primarii cu probleme penale vopsiți în independenți, la candidaturi „sclipicioase” gen Marian Munteanu, tot ceea ce a încercat PNL să facă a fost să-și păcălească adversarii și electoratul.

O tentativă de fentă a fost și punctul culminant al campaniei lui Cătălin Predoiu,  care încurajat de propria galerie cu „Fă-l că nu știe!”, a încercat să-i ia mingea lui Nicușor Dan, doar pentru a-și băga singur,  în limbaj fotbalistic, „iarba în fund”. Rezultatul: 31% la 11% pentru tocilarul nepenelist. Dacă în politică ar exista rușine, Predoiu și toți cei implicați în campania pentru capitală ar trebui să umble în următorii 4 ani cu pungi de hârtie pe cap.

Pentru Gorghiu și Blaga, dezastrul din capitală, faptul că PNL și PDL la un loc au obținut cu aproximativ 600  de funcții de primar mai puțin decât PSD și doar un sfert dintre președințiile de consilii județene reprezintă o victorie fără precedent. Cu perseverență, după alegerile din toamnă s-ar putea lăuda cu performanțe similare PNȚCD-ului condus de către Pavelescu.

USB este unul dintre puținele demersuri politice care a reușit să capitalizeze de pe urma dezgustului pe care o bună parte a românilor îl au față de clasa politică. Însă reprezentanții săi, cât și cei ai celorlalte câteva inițiative politice similare din țară, parafrazând un celebru citat din filmul The Dark Knight, par a fi la acest moment noii politicieni pe care această țară îi merită și nu cei de care ar avea nevoie. Nepregătiți pentru lupta politică, cu o lege electorală total împotriva lor, o parte dintre ei netalentați sau lipsiți de charismă, nu au avut nicio șansă împotriva adversarilor mult mai versați, beneficiari ai unor bugete incomparabil mai mari și sprijiniți de mașinăriile marilor partide.

Deși votul prin reprezentare proporțională este cel puțin în teorie prietenos cu formațiunile mici, partidelor de tip USB nu le va fi mai ușor nici la parlamentare. Împotriva PSD și PNL nu poți concura cu succes fără lideri puternici și charismatici și, mai ales, fără unitate. Politicienii de tip nou trebuie să găsească resursele necesare pentru a participa împreună la alegerile din toamnă.  Mai mult decât atât, vor trebui să convingă un număr cât mai mare de cetățeni că odată ajunși în Parlament nu se vor îmbolnăvi de aceleași boli de care suferă restul clasei politice.

PSD și PNL sunt incapabile de a se reforma. De fapt, însăși ideea de reformă în cadrul acestor partide este o prostie, o găselniță menită a-i prosti pe proști.  Reforma în cazul lor ar însemna, fără nicio exagerare, retragerea din politică a tuturor liderilor începând cu Dragnea, Blaga sau Gorghiu, până la președinții organizațiilor de tineret din țară. Și nici măcar astfel nu ar exista garanții pentru o politică mai curată. Același lucru este valabil pentru ALDE, UNPR sau PMP, întruchipări ale aceluiași rău.

În aceste condiții, sunt de înțeles speranțele pe care o parte a societății și le pune în USB și formațiunile similare noi apărute. Rămâne ca ele să confirme demonstrând toleranță zero la corupție și uși închise pentru traseiștii politici.

Cu o aroganță demnă de micii politicieni care s-au crezut mari în politica românească a ultimelor decade, președintele PNL Alina Gorghiu afirma zilele trecute că „nu se poate face politică fără partide”. Așa este. Însă nu ar fi nicio problemă pentru democrația din România dacă  în viitor s-ar face politică fără dumneaei, fără Blaga, Dragnea, Ponta, Băsescu sau Udrea, fără PNL, PSD și celelalte partide plămădite din același aluat, reprezentante ale unui sistem care a ținut această țară în corupție și mizerie vreme de un sfert de secol. Ba din contră, cu excepția celor menționați și a grupărilor pe care le reprezintă, ar fi mai bine pentru toată lumea. Nu pot decât spera și eu că astfel de vremuri nu sunt foarte departe de noi.

 *

Acest text a apărut și aici:

http://republica.ro/zambetul-zpremierului-liviu-dragnea

http://dealulmelcilor.com/2016/06/zambetul-premierului-liviu-dragnea

 

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: