Sări la conţinut

Cei răi dorm bine

12 februarie 2017

Nightly Protests Continue In Bucharest Despite Government Scrapping Corruption Decree

Foto: Guliver Getty Images

Nu este nimeni responsabil pentru cele întâmplate. Nici măcar ministrul Iordache, care nu a fost demis, ci și-a dat demisia pentru că este un om de onoare, iar „opinia publică” este rea și neînțelegătoare.

De ce nu? În fond, în România acesta este obiceiul locului, ca politicienii să nu-și asume niciodată relele făcute, cetățenii să nu îi tragă la răspundere, iar apoi, să uite și să îi voteze din nou.

PSD și PNL au guvernat România cam același număr de ani, în anumite perioade s-au aflat la putere și împreună. De exemplu, Guvernele Ponta I și II au fost formate de PSD împreună cu PNL, iar Guvernul Boc I a fost format de către PDL împreună cu PSD. ALDE (aripă PNL + PC), PMP (aripă PDL + UNPR) și UDMR nu au scăpat nici ele vreun prilej de a participa la guvernare, dând dovadă de o inconsecvență, lipsă de principii și lipsă de respect față de cetățeni cel puțin egale cu cele demonstrate de către partidele mari.

Cine este răspunzător pentru condițiile inumane din penitenciare? Cine este răspunzător pentru condițiile mizerabile din spitale? Cine este răspunzător pentru vraiștea din educație? Pentru infrastructura rămasă la standardele mijlocului secolului trecut? Pentru birocrația care sufocă orice inițiativă privată? Pentru relele pe care le fac într-un stat slab și corupt unele multinaționale sau bănci? Pentru corupția generalizată, prezentă în toate sferele societății, inclusiv în Justiție și Servicii? Pentru mass media coruptă, preocupată doar de îndobitocirea populației? Pentru salariile și pensiile de câteva sute de euro? Sub paza cui au furat străinii avuția țării, așa cum afirmă oamenii ieșiți să protesteze la Cotroceni? Cine sunt cei care au avut mandat de la cetățeni să oprească furtul de orice fel și, în schimb, au luat parte la el? Cine sunt cei care s-au îmbogățit prin corupție în timp ce ocupau cele mai înalte funcții în stat, în timp ce românii de rând au rămas săracii Europei?

Timp de 26 de ani, un număr restrâns de indivizi au împărțit între ei puterea și bogăția, acțiunile lor având la bază doar interesul personal și de grup. Același lucru au făcut și de data aceasta, cu cele două ordonanțe: au urmărit să rezolve o serie de probleme cât se poate de importante pentru ei. Și nu oricum, ci acționând cu bună știință împotriva intereselor poporului român.

În primii aproape 20 de ani de așa-zisă democrație, oligarhia aceasta mafiotă a făcut orice a vrut ea, fără să-i încurce nimeni socotelile. A avut liber la orice fel de hoție, oricât de mare, adesea chiar în văzul tuturor. Apoi, când puterile occidentale s-au manifestat pentru o țară stabilă la granița NATO și a UE, a început și Justiția din România să își facă simțită prezența. Și de atunci, de fiecare dată când unul dintre reprezentanții săi s-a trezit cu brățări la mâini, s-au auzit aceleași strigăte: „Săriți! Abuz! Poliție politică!” Că o fi și adevăr în spusele unora dintre ei, că au încercat să se compromită politic sau să se bage la închisoare unii pe ceilalți, ei știu cel mai bine. Cert este că în sfârșit nu au mai fost intangibili indiferent de tabăra politică din care au făcut parte.

Faptul că sute de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva lor a fost pentru cei mai mulți dintre ei un lucru de neînchipuit. Atât de mult au ajuns acești indivizi să desconsidere cetățenii, încât nu le-a venit să creadă că sunt capabili să se revolte de capul lor, fără a fi împinși de la spate de cineva.

Ceea ce însă au conștientizat mereu este ce înseamnă pentru românii săraci 50, 100 sau 150 de lei în plus la pensie sau salariu. Au înțeles foarte bine că pentru mulți dintre aceștia marea corupție este ceva inevitabil, din altă lume, de necombătut. Și-au dat repede seama că din teama de a pierde acești bani care le-ar face viața un pic mai bună, vor reacționa aproape instinctual împotriva celor ieșiți în stradă. Au răsuflat ușurați observând că acești oameni au ales să nu facă nimic sau chiar se opun protestelor, în loc să se îndrepte și ei împotriva răului care îi asuprește.

Puterea lor a stat întotdeauna mai puțin în numărul de susținători, și mult mai mult în numărul uriaș al celor care au acceptat corupția ca pe o boală incurabilă și al indivizilor inconștienți și indiferenți social și politic. Salvarea lor nu depinde de simpatizanții prezenți în fața palatului Cotroceni și absenți oriunde în altă parte în țară, ci de numărul celor care nu vor ieși să protesteze.

Faptul că au rezistat zilei de duminică 5 februarie fără a le ceda protestatarilor mai nimic, urmat de scăderea de la zi la zi a numărului participanților la proteste, i-a făcut să doarmă din nou bine. S-a putut observa acest lucru și din atmosfera mai puțin încărcată din Parlament, presărată cu glumițe între vechi tovarăși. Se poate dezbate în ce măsură protestele acestea au produs dezbinare între români. Ce este însă sigur, între hoți au dat naștere la o unitate cum nu s-a mai văzut.

Dragnea, Tăriceanu și acoliții lor sunt foarte conștienți că în urma acestor proteste lucrurile nu mai pot reveni la ce au fost. Realizează că dacă nu vor împiedica în viitor mișcări de stradă de aceeași amploare sau chiar mai mari, riscă să piardă tot: putere, bani, în cazul multora – propria libertate. De aceea, vor lua toate măsurile care se impun ca astfel de proteste să nu mai aibă loc.

Pentru început, i-au rechemat în țară pe consilierii israelieni care i-au ajutat să câștige alegerile din decembrie. Aceștia le-au adus minte. Astfel, s-a trecut foarte repede de la ceea ce gândesc cu adevărat, gânduri exprimate, de exemplu, de către ființe fără sistem nervos central precum senatorul Nicolae și deputatul Rădulescu, la „Dar de ce nu putem fi prieteni? Haideți să dialogăm și să ne împăcăm!”

Și în timp ce șefii PSD și ALDE și televiziunile din dotare vor vorbi despre dialog, împăcare și unitate, în realitate vor căuta toate căile posibile ca să-i dezbine pe cei care au ieșit ori s-au solidarizat cu aceste proteste. Cu fiecare zi care va trece, vor încerca să rupă bucăți cât mai mari din rândul protestatarilor, ca să se asigure că nu se mai ajunge în viitor la numere asemănătoare celor din weekendul trecut.

Ce nu vor reuși posturile TV prin mijloacele lor îndelung exersate se va realiza prin mijloace complementare. Spre exemplu, se vor organiza demonstrații împotriva tăierii pădurilor sau pentru familia tradițională. Teme extrem de importante pentru societate, însă introduse în acest moment doar pentru a dilua mesajul anticorupție și a crea dezbinare între protestatari. O altă falie care va putea fi exploatată va fi cea între naționaliști și proeuropeni. Și cine știe la ce se vor mai gândi, numai pentru a abate atenția oamenilor de la problema corupției, adică de la ei.

Vor profita de un Președinte vulnerabil, provenit din același sistem ca și ei, care joacă mai mult în filmul său și care, cu excepția unor sclipiri, nici măcar nu joacă bine. Dacă li se va ivi o oportunitate, nu vor ezita să-l suspende. Vor exploata slăbiciunile singurului partid necurvit din Parlament – liderii slabi și lipsa de experiență a parlamentarilor USR – pentru a da și mai multă apă la moară amatorilor veșnicului: „Nu ai cu cine, domn’le!”

Amploarea fără precedent a protestelor a acutizat și lupta din interiorul instituțiilor statului. De data aceasta lucrurile nu se vor mai limita la tradiționalul joc după alegeri: „Ptiu, ptiu, funcția mea!”, ci se va trece și la înlăturarea celor care se opun voinței „puterii legitim alese”.

Dacă va ieși învingător în urma acestor proteste, lucru care se va întâmpla dacă majoritatea oamenilor care au protestat weekendul trecut nu o vor mai face și weekendul acesta, Dragnea va avea autoritate totală în PSD. O autoritate care îi va permite să se apere chiar și în fața Justiției, în cazul în care se va ajunge la o nouă condamnare.

Nu în ultimul rând, PSD și ALDE au o însemnată componentă naționalistă și antieuropeană în interiorul lor, care se întărește pe zi ce trece. Nu întâmplător discursul lui Tăriceanu în privința Uniunii Europene se aseamănă din ce în ce mai mult cu cel a lui Orbán, premierul Ungariei. Cât despre Dragnea, acesta a demonstrat și zilele acestea, dacă mai era nevoie, că nu împărtășește cu Erdoğan doar mustața, ci și profilul de om politic.

Au prins și momentul oportun pe plan internațional. Trump creează haos în SUA și la nivel mondial, iar administrația sa nu pare a avea disponibilitatea de a privi cu atenție spre România. Parlamentul britanic tocmai și-a luat la revedere de la Uniunea Europeană. În Franța, Marine Le Pen este candidatul la prezidențiale care stă cel mai bine în sondaje. Germania are și ea alegeri anul acesta, iar Angela Merkel dă semne din ce în ce mai evidente de oboseală. Putin își freacă mâinile de bucurie, toate planurile par să-i iasă în ultima vreme.

Cu toții încercăm să ne vedem de viețile noaste, însă zilele pe care le trăim ar putea fi cele în care se poartă ultimele bătălii pentru democrație și libertate. Mai mult ca oricând, viitorul depinde de fiecare dintre noi. #rezistăm

*

Textul a fost publicat și aici: https://republica.ro/cei-rai-dorm-bine-dragnea-se-intoarce-pe-partea-cealalta

 

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: